Copiii de la Fundația Cuvântul Întrupat au descoperit tainele șahului la „V.A. Urechia”

SFÂRȘIT DE VACANȚĂ CA-N POVEȘTI PENTRU COPIII DE LA FUNDAȚIA CUVÂNTUL ÎNTRUPAT
septembrie 17, 2012
RAPORTUL ANUAL 2011
octombrie 4, 2012
Show all

În perioada 18 iulie-12 septembrie, un grup de 8 copii ce frecventează Centrul Comunitar „La Vale” al Fundaţiei Cuvântul Întrupat a participat la proiectul educaţional „Şahul – Sportul minţii”, derulat de Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” a Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”.

Filiala a pus la dispoziţie trei jocuri de şah, trei calculatoare şi monografii despre iniţierea în jocul de şah din colecţiile Bibliotecii, iar copiii, cu vârste între 7 şi 14 ani, împreună cu voluntari şi educatori ai fundaţiei, au mers la bibliotecă o dată pe săptămână. Au avut astfel ocazia să descopere frumuseţea jocului de şah pas cu pas: de la denumirea pieselor, aşezarea acestora pe tablă şi regulile de bază, până la importanţa gândirii fiecărei mutări.

„Mai greu a fost cu rolul şi „rangul” pe care-l are fiecare piesă pe tabla de şah, mutările şi capturile pe care le poate face fiecare piesă, de ce trebuie să gândeşti fiecare mutare” povesteşte doamna Diaconu Celozena, reprezentanta Filialei nr. 4 „Grigore Vieru”.

„Pentru copii a fost o noutate şi au participat cu entuziasm la aceste întâlniri, iar asta ne-a bucurat. Unul dintre adolescenţi chiar ne-a rugat să-l ajutăm să aibă propriul joc de şah” a spus Laurenţiu Archip, educator la Fundaţia Cuvântul Întrupat.

Deşi la început Andrei, de 8 ani, nu părea foarte interesat de şah, a reuşit să ajungă în finala concursului organizat la sfârşitul proiectului, pe un binemeritat loc doi.
Locul întâi şi jocul de şah pus la bătaie de bibliotecă au fost câştigate de Sorina, o fetiţă cu cosiţe bălaie care, prin perseverenţă şi exerciţiu, va putea concura într-o bună zi la competiţii de şah pentru avansaţi.

Ne bucurăm că, într-o vreme a distracţiilor facile, când prea puţini copii şi tineri sunt îndrumaţi să descopere activităţi şi preocupări care să-i ajute şi să-i sprijine pentru a avea o dezvoltare sănătoasă, copiii de la Centrul Comunitar au avut această oportunitate. Ştim că ceea ce am făcut, împreună cu colaboratorii noştri de la Biblioteca Judeţeană, cărora le mulţumim, nu a fost decât să le arătăm copiilor încă o opţiune care le stă la îndemână, încă un drum pe care pot alege să păşească, încă un mod prin care pot învăţa şi creşte..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Daruiește